דיספרקסיה שפתית המכונה גם לעתים קרובות אפרקסיה של דיבור בילדות (CAS), היא הפרעה נוירולוגית המשפיעה על יכולתו של אדם לתכנן ולבצע את התנועות הנחוצות להפקת דיבור. הבנת האתגרים הקשורים לדיספרקסיה בשפה חיונית במתן תמיכה והתערבות מתאימות לאנשים עם מצב זה.
דיספרקסיה שפתית מאופיינת בקשיים בתיאום התנועות המדויקות של השפתיים, הלשון והלסת הדרושים לדיבור. ההערכה היא שבערך 1 עד 2 ילדים מכל 1000 סובלים ממצב זה. הפרעה זו יכולה להשפיע באופן משמעותי על יכולותיו של הילד לתקשר ביעילות, ולהוביל לתסכול וקשיים במסגרות חברתיות ואקדמיות.
הסיבה המדויקת מה גורם להפרעת דיספרקסיה שפתית עדיין אינה מובנת במלואה, אם כי מאמינים שהיא נטועה בגורמים נוירולוגיים וגנטיים. אין זה נדיר שלילדים בעלי דיספרקסיה בשפה יש היסטוריה משפחתית של קשיי דיבור ושפה. בנוסף, מקרים מסוימים עשויים להיות קשורים למצבים התפתחותיים אחרים, כגון הפרעה על הספקטרום האוטיסטי או מוגבלות אינטלקטואלית.
אבחון דיספרקסיה שפתית יכול להיות מאתגר מכיוון שהוא מצריך הערכה מקיפה על ידי קלינאית תקשורת. אנשי מקצוע אלו מעריכים את הפקת צליל הדיבור של הילד, מיומנויות מוטוריות אוראליות והתפתחות השפה הכוללת כדי לקבוע את נוכחותו של CAS. זיהוי והתערבות מוקדמים הם חיוניים עבור ילדים עם דיספרקסיה שפתית כדי למקסם את הפוטנציאל שלהם להתפתחות דיבור ושפה.
ילדים עם דיספרקסיה שפתית מראים לעתים קרובות מגוון רחב של תסמינים העשויים לכלול הפקת צלילי דיבור לא עקביים, קושי לחקות צלילים מילים של דיבור, אוצר מילים מוגבל ומאבקים עם סדר המילים ומבנה המשפטים. הם עשויים גם לחוות אתגרים בשפה אקספרסיבית, כמו קושי לארגן את מחשבותיהם ולנסח אותן במילים.
טיפול פרטני היא גישת טיפול העיקרית בבעיית דיספרקסיה שפתית. קלינאית תקשורת מוסמכת עובדת בשיתוף פעולה מלא עם ילדים כדי לפתח את כישורי הפקת הדיבור שלהם באמצעות טכניקות ותרגילים שונים. אלה עשויים לכלול מתן רמזים ויזואליים ומגעיים, תרגול תנועות מוטוריות ספציפיות ושימוש במכשירי תקשורת מגדילים וחלופיים (AAC), במידת הצורך.